Кожной тварі по парі або яким буде театр ГогольFest.Ковчег04 сентября 2017

Підготувала Анастасія Головненко

Фото з сайту gogolfest.org.ua

З 7 по 17 вересня в Києві відбудеться десятий ювілейний фестиваль сучасного мистецтва ГогольFest. Цьогоріч він збере в Києві більше 15 країн-учасниць, 900 митців, 300 перфомансів, 2 гранд-шоу та 3 масштабні вистави. Програма Гогольфесту розгортатиметься одразу у двох локаціях: ВДНГ та Довженко центр, та презентуватиме одразу кілька напрямків мистецтва: театр, музику, танець та ArkSquat як місце творчості художників, дизайнерів та графіків.

За версією EFFE, Гогольфест увійшов в 26 найкращих фестивалів Європи та за результатами вересневих подій боротиметься за фестивальний «Оскар». Знаковою подією 10-го фестивалю ГогольFest стане відкриття «Сцени 6» – першого власного простору незалежного театру України. Нині над запуском нового майданчика працюють директорка «Дикого театру» Ярослава Кравченко та продюсери Олексій Ананов та Сергій Перекрест.

Цьогоріч організатори ГогольFest поділили всі події фестивалю на Зелену та Червону програму. Зелена програма більш доступна, вона включає у себе більшість запланованих подій та локацій, які можуть відвідуватись щодня за наявності абонементу. На заходи Червоної програми, кілька масштабних подій, квитки продаватимуться окремо.

Кабаре «ЦеШо» Кабаре «ЦеШо»

Прямо в день неофіційного відкриття, 7 вересня відбудеться перша важлива, на наш погляд, театральна подія на вуличній сцені – гостросоціальна музична вистава «ЦеШо». Учасниць цього театрально-музичного проекту вже охрестили «онучками Троіцького», бо стиль кабаре, притаманний гурту, і нагадує Dakh Daughters, але замість бути звабливими й гротесковими «ЦеШо» обрали для себе на перший погляд милі, дитячі амплуа у шапочках і комбінезонах. Таке собі лялькове кабаре. Однак, соціальна сатира і велика кількість музичних інструментів справді повертають нас до стилістики проектів Влада Троїцького, поєднання пост автентичної музики та театралізованих шоу.

Ввечері на «Сцені 6» відбудеться найперший показ, і виставою, яка його відкриє стане проект «ДПЮ» Харківського театру «Прекрасні квіти.

8 вересня пропонуємо звернути увагу на італійський балет. Натхненням для балету «I Bislacchi. Omaggio a Fellini» став кінематографічний всесвіт Федеріко Фелліні. Образи, сцени та герої з фільмів культового режисера набувають нового трактування через погляд хореографа та оживають на сцені через тіла танцюристів.

Сцена з вистави «I Bislacchi. Omaggio a Fellini» Сцена з вистави «I Bislacchi. Omaggio a Fellini»

9-10 вересня програма ГогольFest буде пересиченою подіями візуальної програми, а це доповнена реальність, перфоманси, постановки, театральні дискусії та кінопокази. Доки всім світом на ВДНГ будуть будувати ковчег розміром з 4-поверховий будинок, радимо звернути увагу на балет одного з найвідоміших американських композиторів та хореографів сучасності – Мередіт Монк. Також цього ж вечора відбудеться показ шоу гурту «ДахаБраха». Куди ж без них на відкритті фестивалю.

10 та 17 вересня на ВДНГ відбудеться також прем’єра опери-балету Влада Троїцького «ARK/Ковчег», яка народилась в колаборації митців України та Швейцарії. Постановку, що стане заключною частиною разом з IYOV та Babylon, вже чекають з гастролями в 5 країнах світу, а тому пропускати цю подію в Києві теж не радимо.

На фестивалі також відбудеться резиденція з режисерами з Британії, Німеччини й Грузії та українськими акторами. За 14 днів вони підготують окремі проекти «If you don't find a partner use a wooden chair» та «Ark Europa» – результати спільної роботи, покази яких відбудуться в ArkSquat 8, 9, 10, 16 та 17 вересня.

13 вересня треба звернути увагу на проект «Кінець удавання 2.0». 15 молодих театральних практиків повернулися в Україну після тривалих творчих резиденцій в країнах Європи. Митці почали усвідомлювати, що досвід, набутий ними за кордоном, на Україну поширити майже неможливо, тому виникла ідея про цей досвід хоча б розповісти. 

Вистава Game Over Вистава Game Over

15 вересня розпочнеться литовська програма на ГогольFest. Її відкриє вистава Game Over театру Low Air Urban Dance Theatre. Ця театральна компанія минулого року вже представила свій проект Feel-Link на фестивалі в Києві. Цьогоріч Лаврінас Жакявічюс привіз виставу, натхненням для якої стала збірка оповідань Хуліо Кортасара. Це модерна жива танцювальна інсталяція, що поєднує у собі візуальне і танцювальне мистецтво. У центрі перформансу ігрова перспектива, що запрошує глядачів стати свідками зіткнення снів з реальністю.

Ще однією литовською виставою, яку покажуть в рамках Червоної програми ГогольFest стане вистава Fantasio. Державний Вільнюський Малий театр презентує прем’єру вистави відомої литовської режисерки Ґабріеле Тумінайте, що базується на п’єсі «Fantasio» Альфреда де Мюссе 17 вересня. Сучасна версія п’єси «Fantasio», написаної у ХІХ столітті, з’явилася на сцені після того, як було синхронізовано зміст п’єси і сучасний контекст, встановлено зв’язок між особливою мовою цього витвору і сучасним глядачем, який приходить у театр сьогодні. Виступ буде складатися з живої музики гурту Kabloonak, а також музики відомого литовського композитора Ґ. Пускуніґіса.

Вартують очікувань і покази театрального серіалу KLIMа «Сім днів з Ідіотом. Неіснуючі глави роману Ф. М. Достоєвського "Ідіот"» Театру МДТ. 15 вересня нам представлять виставу «День перший. Біля джерела води в пустелі» – сповідь актриси, яка усе життя мріяла грати Настасью Пилипівну. 16 вересня – «День другий. Мій вбивця Рогожин» – історію самої Настасьї Пилипівни. В той самий день ввечері також покажуть «День третій. Аглая» – про жінку, яка повертається з психіатричної лікарні в Швейцарії, де провідала князя Мишкіна. Ще за кілька годин того ж дня можна буде переглянути й «День четвертий. Злий спектакль». 17 вересня о полудні цикл відомого режисера й драматурга продовжить вистава «День п’ятий. Тлумач», трохи пізніш – «Дешь шостий. Фердищенко» та «День сьомий. Я… вона…не я і я». Це вперше, коли весь цикл моно вистав за Достоєвським і KLIMом зрежисований Олексієм Райтом, і в якому він сам грає останній епізод можна буде повністю переглянути в Києві. Здається, цей марафон того вартий.

Сцена з вистави «Том на фермі» Сцена з вистави «Том на фермі»

Вже другий рік поспіль на ГогольFest  буде представлений «Дикий театр». 16 вересня глядачам випаде нагода переглянути нашумілу (не)ніжну виставу «Том на фермі». Сучасна детективна історія з-під пера Мішеля Марка Бушара, втілена українським драматургом і режисером Павлом Ар’є вже об'їхала майже всю Україну з гастролями й отримала чимало нагород.

Важливою подією програми, як неодноразово зазначають організатори, повинен стати проект Terabak de Kyiv – поєднання театру, сучасного циркового мистецтва та музики. Колаж зрозумілих без слів, коротких та яскравих історій кохання і самотності, ніжності й смутку. Майстерна еквілібрістика та циркова акробатика, акторська гра та хореографія, ілюзія та художні перформанси від акторів французького цирку Le Monfort, доповнені неповторною харизмою та музикою фрік-кабаре DakhDaughters. Виступ Terabak de Kyiv в рамках Червоної Програми заплановано двічі – 16 і 17 вересня у Концерт холі ВДНГ.

Переглянути програму повністю.


Нафаня

Досье

Нафаня: киевский театральный медведь, талисман, живая игрушка
Родители: редакция Teatre
Бесценная мать и друг: Марыся Никитюк
Полный возраст: шесть лет
Хобби: плохой, безвкусный, пошлый театр (в основном – киевский)
Характер: Любвеобилен, простоват, радушен
Любит: Бориса Юхананова, обниматься с актерами, втыкать, хлопать в ладоши на самых неудачных постановках, фотографироваться, жрать шоколадные торты, дрыхнуть в карманах, ездить в маршрутках, маму
Не любит: когда его спрашивают, почему он без штанов, Мальвину, интеллектуалов, Медведева, Жолдака, когда его называют медвед

Пока еще

Не написал ни одного критического материала

Уже

Колесил по туманным и мокрым дорогам Шотландии в поисках города Энбе (не знал, что это Эдинбург)

Терялся в подземке Москвы

Танцевал в Лондоне с пьяными уличными музыкантами

Научился аплодировать стоя на своих бескаркасных плюшевых ногах

Завел мужскую дружбу с известным киевским литературным критиком Юрием Володарским (бесцеремонно хвастается своими связями перед Марысей)

Однажды

Сел в маршрутку №7 и поехал кататься по Киеву

В лесу разделся и утонул в ржавых листьях, воображая, что он герой кинофильма «Красота по-американски»

Стал киевским буддистом

Из одного редакционного диалога

Редактор (строго): чей этот паршивый материал?
Марыся (хитро кивая на Нафаню): его
Редактор Портала (подозрительно): а почему эта сволочь плюшевая опять без штанов?
Марыся (задумчиво): всегда готов к редакторской порке

W00t?