ДОБА ШЕВЧЕНКА: ніч кіно, музики, поезії

в рамках мистецького проекту ШЕВЧЕНКО/MANIA/

 

09 березня – 10 березня 2014 року 21:00 – 01:00

Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал»

 

У програмі ночі – довгоочікувана прем’єра фільму режисера Сергія Проскурні «Тарас Шевченко. IDентифікація». Фільм розкриває  тему  міфотворчої  ідентифікації  образу  Тараса  Шевченка українським  народом. Знімальна група проїхала тисячі кілометрів у пошуках яскравих, щирих, відвертих думок від Черкащини до Нью-Йорка: Бессарабія, Карпати, Донбас,Чорнобильська зона відчуження, Відень (Австрія).

Сергій Проскурня, автор фільму: «Образ Шевченка в рушниках серед ікон у селянській хаті і обвітрені, обдерті білборди з деклараційним «Кобзар єднає Україну!» – це різні Шевченки. Буденне і епічне, суєта сувенірного ринку і музейна тиша, невігластво і мудрість – на протиставленні, на конфлікті «фактур» – такі ритми фільму. Множинність «популярного» Шевченка, набираючи сили, викликає інстинктивне бажання очистити метафізичний шевченківський простір і спробувати відчути його справжнього  –  основна ідея фільму».

Ексклюзивна музична програма «Наш Шевченко» від проекту «ТЕЛЬНЮК: Сестри». Галя та Леся Тельнюк мало не єдині з-поміж вітчизняних виконавців використовують тільки справжню поезію і виступають винятково «наживо», дотримуючись найвищих фахових вимог. У їхньому репертуарі пісні на вірші Лесі Українки, Богдана-Ігоря Антонича, Станіслава Тельнюка, Василя Стуса, Ліни Костенко, Оксани Забужко та інших.

 

Фільм «ТАРАС ШЕВЧЕНКО. IDЕНТИФІКАЦІЯ»

Режисер: Сергій ПРОСКУРНЯ 

Сценарна ідея: Володимир АРЄНЄВ і Михайло НАЗАРЕНКО

Оператори: Олександр ЗАПОРОЩЕНКО і Валерій ЧИЖОВ

Редактор: Олена МОСКАЛЕНКО

Продюсер: Наталія ШЕВЧУК

 

«ТАРАС ШЕВЧЕНКО. IDЕНТИФІКАЦІЯ» - це повнометражний документальний фільм про міфологізацію образа великого Кобзаря  в  народній  уяві  різних  часів.

Зйомки відбувалися в Україні – у Києві, на Черкащині, в Бессарабії, Карпатах, Донбасі, в Чорнобильській зоні відчуження,  та закордоном – Відні (Австрія), в Нью-Йорку (США)., Кембріджі (Великобританія).

Сергій Проскурня, режисер фільму: «Запрошення студії «УкрКіноХроніка» працювати над фільмом співпало з моїми пошуками «свого» Шевченка – роками ідентифікую Тараса засобами театру. А тепер от фільмуємо! Найважливіше зараз зберегти органіку героя в кадрі, знімати так, щоби унікальні особистості, які зустрічаються на нашому шляху до Тараса, могли максимально розкритись.

Тарас Григорович Шевченко сприймається цими людьми, як живий. Вони вбачають в ньому істинного провідника народу і свого особистого заступника, охоронця вічних цінностей і свободи».


Другие статьи из этого раздела

Нафаня

Досье

Нафаня: киевский театральный медведь, талисман, живая игрушка
Родители: редакция Teatre
Бесценная мать и друг: Марыся Никитюк
Полный возраст: шесть лет
Хобби: плохой, безвкусный, пошлый театр (в основном – киевский)
Характер: Любвеобилен, простоват, радушен
Любит: Бориса Юхананова, обниматься с актерами, втыкать, хлопать в ладоши на самых неудачных постановках, фотографироваться, жрать шоколадные торты, дрыхнуть в карманах, ездить в маршрутках, маму
Не любит: когда его спрашивают, почему он без штанов, Мальвину, интеллектуалов, Медведева, Жолдака, когда его называют медвед

Пока еще

Не написал ни одного критического материала

Уже

Колесил по туманным и мокрым дорогам Шотландии в поисках города Энбе (не знал, что это Эдинбург)

Терялся в подземке Москвы

Танцевал в Лондоне с пьяными уличными музыкантами

Научился аплодировать стоя на своих бескаркасных плюшевых ногах

Завел мужскую дружбу с известным киевским литературным критиком Юрием Володарским (бесцеремонно хвастается своими связями перед Марысей)

Однажды

Сел в маршрутку №7 и поехал кататься по Киеву

В лесу разделся и утонул в ржавых листьях, воображая, что он герой кинофильма «Красота по-американски»

Стал киевским буддистом

Из одного редакционного диалога

Редактор (строго): чей этот паршивый материал?
Марыся (хитро кивая на Нафаню): его
Редактор Портала (подозрительно): а почему эта сволочь плюшевая опять без штанов?
Марыся (задумчиво): всегда готов к редакторской порке

W00t?