В Київ привезуть фінську виставу про українську війну 03 марта 2018

19 та 20 березня 2018 року в Центрі незалежного театру «Сцена 6» (Київ, вул. Васильківська, 1) відбудеться українська прем’єра документальної вистави Russophobia («Рюссяфобія», від фінського зневажливого прізвиська росіян – ryssä). Вистава з’явилася завдяки співпраці українського драматурга Максима Курочкіна, режисерки московського Театру.doc Варвари Фаер та фінського театру Telakka (Тампере). Russophobia – це рефлексія про війну на сході України, її передумови та породжену нею реальність, заломлена через оптику радянсько-фінської («зимової») війни 1939-40 рр.

П’єса заснована на інтерв’ю, зібраних у Фінляндії, Україні та Росії упродовж останніх двох років. Задум драматурга передбачав відхід від безпосередньо військового аспекту, відмову від зібрання «сенсаційного» матеріалу. Герої п’єси – звичайні люди, які намагаються відмежуватися від «важких», «незручних» тем. Їхні історії можуть видатися буденними, а судження – наївними, але нам варто придивитися до того, як легко забуваються уроки історії, і яка сильна воля обивателя до самозасліплення.

Максим Курочкін: «Коли Варя Фаер запропонувала мені знову подумати про фінську війну, я погодився не вагаючись. Мені здавалося, що я знайду у фінів відповіді на свої питання. Я мав надію виправити свої минулі помилки. І ще... я сподівався кричати. Не докричатись. Я не наївний. Але бодай покричати.»

У певному сенсі Зимова війна не завершилась, і система мислення, що її породила, жива й донині. Анексія Криму, війна на сході України змушують задуматися, чи може час залікувати втрати, примусити нас змінитися, звільнитися від минулого. «Рюссяфобія» - це вистава про пам’ять, безпам’ятство, безсилля і зраду.

Постановницею Russophobia є Варвара Фаер, режисерка і співзасновниця московського Театру.doc, відома завдяки виставам «Злочини пристрасті» і «БерлусПутін». Прем’єра вистави відбулася в театрі Telakka у жовтні 2017 року. Українська прем’єра на Сцені 6 відбудеться фінською мовою з професійним синхронним перекладом українською. 

Театр Telakka – один з найвідоміших незалежних професійних театрів Фінляндії, який вперше приїздить на гастролі до України. У 2013 році Telakka був нагороджений Державною премією, а в 2016-му названий кращим театром року. Трупа театру вважається однією з найсильніших у Фінляндії; тут грають такі фінські зірки, як Томі Салмела, котрий знімався у Джима Джармуша у фільмі «Ніч на Землі».


Другие статьи из этого раздела

Нафаня

Досье

Нафаня: киевский театральный медведь, талисман, живая игрушка
Родители: редакция Teatre
Бесценная мать и друг: Марыся Никитюк
Полный возраст: шесть лет
Хобби: плохой, безвкусный, пошлый театр (в основном – киевский)
Характер: Любвеобилен, простоват, радушен
Любит: Бориса Юхананова, обниматься с актерами, втыкать, хлопать в ладоши на самых неудачных постановках, фотографироваться, жрать шоколадные торты, дрыхнуть в карманах, ездить в маршрутках, маму
Не любит: когда его спрашивают, почему он без штанов, Мальвину, интеллектуалов, Медведева, Жолдака, когда его называют медвед

Пока еще

Не написал ни одного критического материала

Уже

Колесил по туманным и мокрым дорогам Шотландии в поисках города Энбе (не знал, что это Эдинбург)

Терялся в подземке Москвы

Танцевал в Лондоне с пьяными уличными музыкантами

Научился аплодировать стоя на своих бескаркасных плюшевых ногах

Завел мужскую дружбу с известным киевским литературным критиком Юрием Володарским (бесцеремонно хвастается своими связями перед Марысей)

Однажды

Сел в маршрутку №7 и поехал кататься по Киеву

В лесу разделся и утонул в ржавых листьях, воображая, что он герой кинофильма «Красота по-американски»

Стал киевским буддистом

Из одного редакционного диалога

Редактор (строго): чей этот паршивый материал?
Марыся (хитро кивая на Нафаню): его
Редактор Портала (подозрительно): а почему эта сволочь плюшевая опять без штанов?
Марыся (задумчиво): всегда готов к редакторской порке

W00t?