Західний ГогольFest 2009: грація, пластика, магія12 сентября 2009

Текст Вікторії Миронюк

Фото надані фестивалем

В цьогорічній театральній програмі ГогольFesty нас чекають несподіванки. Доведеться відмовитись від традиційного уявлення про театр і зануритись у вир експериментів, філософії, пластики, хореографії — магії, яка, сподіваємося, подарує українському глядачу справжню естетичну насолоду.

Фінська магія

14.09.09./19:00

Вистава колективу New Circus із карколомною назвою Keskusteluja — «Комунікація» — це третя спільна робота Віллі Вало та Калле Хаккарайнена. Перший з них — реформатор та інноватор сучасного жонглерського мистецтва — у своїх роботах досліджує фізичні та просторові рухи. Стиль Вало знаходиться на перетині кількох жанрів мистецтва: лялькового театру, танцю та жонглерства. Його колега — Калле Хаккарайнен, маг і відеомитець із Хельсінкі — досліджує нові можливості відео зображення. Окрім того, він займається новими видами магії, і його досягнення оцінили третім місцем на Всесвітньому чемпіонаті магії (the world championships of magic (FISM)) в категорії „винаходи”. Отже, неймовірним результатом співпраці цих фінів є те, що окрім вже здавалось утвердженого в театрі відео, у виставі використовують елементи жонглерства та магії, які у поєднанні створюють новий художній контекст. Але визначення „сучасний цирк” не вичерпую цю трагікомічну виставу, що розповідає про брак спілкування по-справжньому драматично, це — театр. Віллі й Калле не залишать байдужим театралів.

Вистава колективу New Circus із карколомною назвою Keskusteluja — «Комунікація» Вистава колективу New Circus із карколомною назвою Keskusteluja — «Комунікація»

Мексиканська пластика

22.09.09 /16:00. Концертна зала. Вхід вільний

Справжньою знахідкою фестивалю стане мексиканський сучасний балет в особі хореографа Глорії Контерас та її колективу The Taller Coreogrбfico de la UNAM. 25 класично виштудійованих танцівників представлять сплав сучасної хореографії та народних мексиканських танців. Глорія Контерас стверджує, що її філософія поєднує православ’я й хореографію. Вона сама шукає інновацій у традиції та використовує танець як медіум у налагодженні контакту із глядачем. А для цього вона відмовляється від поверхневих елементів та «ставиться до танцівників як до фундаментальних елементів хореографії, за допомогою яких вона і спілкується із сутністю людини». Свою організацію Глорія заснувала майже 30 років тому і відтоді успішно закриває сезони виступів, пише книжки про техніки сучасного танцю та організовує виставки фотографій. За що її діяльність в TCUNAM відзначають як головну силу сучасного танцю в Латинській Америці.

The Taller Coreogrбfico de la UNAM — мексиканський сучасний балет The Taller Coreogrбfico de la UNAM — мексиканський сучасний балет

Німецька машина часу

22.09.09/ 20:00.

Головною творчою рисою театру The bьro fьr zeit + raum (Офіс часу та простору), заснованого режисером Енн Хірш, є новітнє сприйняття реальності та поглядів на життя. Більш детально свою теорію вони намагатимуться довести у виставі «Минуле попереду», яка продемонструє нове бачення майбутнього. Нас намагатимуться переконати, що прийдешнє знаходиться у нашому минулому, так як в це вірило американське традиційне плем’я «аймара». Цю теорію розповсюдив професор каліфорнійського університету Рафаель Нуньєс, який на прикладі мови та жестикуляції племені аймара створив нову теорію часу. Як результат: у виставі ми зможемо побачити наше майбутнє у подіях, що вже відбулися та, можливо, навіть вплинути на них. Однак, де у світі віднайти той простір, в якому знаходиться минуле? І де тоді сучасність? Хто ми такі в цих іграх метафізики? На всі ці запитання шукайте відповідь протягом філософського виступу The bьro fьr zeit + raum.

The bьro fьr zeit + raum (Офіс часу та простору) The bьro fьr zeit + raum (Офіс часу та простору)

Бельгійсько-литовська грація

21.09.09/ 21/00. Концертна сцена

Танцювальна вистава LOST SOULS складається з різних і одночасно дуже схожих частин, поєднаних темою «знахідок та втрат». Здається, хореограф Раса Алкснісе вибрала форму мініатюр, щоб розробивши сюжет, показати долю не однієї особи, а багатьох людей. Як вважає Раса, музика Алгірдаса Мартінаітіса, яка супроводжує хореографічні композиції, ідеально відображає сучасну Литву, багату красою та талантами і спотворену політичним безладдям. Саме тут народилася й почала свою професійну кар’єру хореограф Раса Алкснісе. Протягом двох років вона вчилася у Вільнюській консерваторії, а пізніше рік в Бельгійській школі сучасного танцю. Після співпраці із литовськими та зарубіжними танцівниками вона заснувала у 2000 році свою танцювальну групу «Занзі», з якою вже встигла зробити кілька перформансів.

Танцювальна вистава LOST SOULS Танцювальна вистава LOST SOULS

• Антиутопический «Гамлет» Оскара Коршуноваса: Безупречно красивая постмодерная скука

Оскара Коршуноваса ставят в ряд таких известных литовских режиссеров, как Эймунтас Някрошюс и Римас Туминас. В этом году ему выпала честь открыть фестиваль своим мрачным антиутопическим спектаклем «Гамлет». Это чрезвычайно красивый и мастерский спектакль. И настолько же чрезвычайно — длинный и скучный. Почти самым важным в этом «Гамлете» является его мрачная постапокалиптическая атмосфера тоталитарного общества — Эльсинора, — который возвышается на обломках цивилизаций, как последний оплот человеческих страданий, рока и ненависти
  • Третій відкритий фестиваль театрів для дітей та юнацтва в Макіївці

З 25 вересня по 2 жовтня у Макіївці на базі та з ініціативи Донецького обласного російського театру юного глядача пройшов Третій відкритий фестиваль театрів для дітей та юнацтва. Переважна більшість державних театрів України цього профілю (за винятком Київського ТЮГу) були представлені у фестивальній програмі: колективи з Харкова, Львова, Одеси, Запоріжжя, Сум, Севастополя та господарі майданчику показали по одній конкурсній (денній) та одній позаконкурсній (вечірній) виставі.
  • Сны на воде

Дождавшись полной темноты, когда ночь жадно поглотила день, на неспокойную гладь Днепра осторожно выплыли чудаковатые персонажи. На средине условной водной сцены было установлено дерево, к нему подъехала желтая машинка, в которой нервничал сгорбленный водитель. Затем появилась дама-пирожное в розовом пышном платье, гротескно сюсюкаясь со своим малышом. Река постепенно превращалась в маленький закоулок конфетно-пирожного Парижа.