У формі документального театру львівські студенти-театрали протестують проти ситуації у сфері освіти

 

Екзистенційні проблеми людини в системі освіти будуть висвітлені у документальній виставі. Проект "Диплом" мовою постмодерного театру публічно і відверто закликатиме українське суспільство до дискусії та пошуку вирішення ситуації, що склалась у сфері освіти.

"Ми створюємо театр-лабораторію, що досліджує та переосмислює проблеми сьогодення. Ми плануємо його як форум для соціальних дискусій. Він повинен говорити з сучасником його мовою про те, що хвилює їх обох. І зараз для нас на порядку денному є освіта", - пояснює автор ідеї та куратор проекту Сашко Брама, молодий український драматург.

Робота над проектом "Диплом" розпочалася взимку 2012 року. На даний момент проект є самофінансованим. Для підготовки "Диплому" було проведено понад 200 глибинних інтерв’ю серед абітурієнтів та їх батьків, студентів, випускників та викладачів з різних міст України. До розшифровки інтерв'ю долучилися близько 50 волонтерів.

На основі зібраних матеріалів драматургом створюється вербатім – документальна вистава, яка буде показана не лише у театрах, але також школах і університетах. Після показу плануються обговорення з глядачами. Текст вистави буде доступний для відтворення іншими театральними колективами, так його зможе побачити велика кількість міст. Робочий показ вистави відбудеться наприкінці жовтня на Міжнародному театральному фестивалі "Документ" у Києві.

Прем'єра у Львові планується 18 листопада, у постановці будуть задіяні студенти акторського відділення ЛНУ ім. Івана Франка. Вистава відбудеться у Львівському академічному театрі імені Леся Курбаса.

Формат документального театру є унікальним для Львова, він поєднує мистецькі й соціальні ініціативи. Вистава буде адаптована для показів не лише в театрі, але й в інших публічних місцях, доступна для відтворення різними колективами та у різних контекстах.

 


Нафаня

Досье

Нафаня: киевский театральный медведь, талисман, живая игрушка
Родители: редакция Teatre
Бесценная мать и друг: Марыся Никитюк
Полный возраст: шесть лет
Хобби: плохой, безвкусный, пошлый театр (в основном – киевский)
Характер: Любвеобилен, простоват, радушен
Любит: Бориса Юхананова, обниматься с актерами, втыкать, хлопать в ладоши на самых неудачных постановках, фотографироваться, жрать шоколадные торты, дрыхнуть в карманах, ездить в маршрутках, маму
Не любит: когда его спрашивают, почему он без штанов, Мальвину, интеллектуалов, Медведева, Жолдака, когда его называют медвед

Пока еще

Не написал ни одного критического материала

Уже

Колесил по туманным и мокрым дорогам Шотландии в поисках города Энбе (не знал, что это Эдинбург)

Терялся в подземке Москвы

Танцевал в Лондоне с пьяными уличными музыкантами

Научился аплодировать стоя на своих бескаркасных плюшевых ногах

Завел мужскую дружбу с известным киевским литературным критиком Юрием Володарским (бесцеремонно хвастается своими связями перед Марысей)

Однажды

Сел в маршрутку №7 и поехал кататься по Киеву

В лесу разделся и утонул в ржавых листьях, воображая, что он герой кинофильма «Красота по-американски»

Стал киевским буддистом

Из одного редакционного диалога

Редактор (строго): чей этот паршивый материал?
Марыся (хитро кивая на Нафаню): его
Редактор Портала (подозрительно): а почему эта сволочь плюшевая опять без штанов?
Марыся (задумчиво): всегда готов к редакторской порке

W00t?